På ferie med hunden

Du skal bruge et EU-dyrepas, hvis du ønsker at tage dit kæledyr med på ferie i EU-lande og lande med EU-vilkår. For at få et EU-dyrepas, skal dit kæledyr ID-mærkes og have rabiesvaccination.

I stedet for at få hunden eller katten passet på en dyrepension, kan det være fristende blot at spænde transportburet fast i bilen og tage familiens kæledægge med på ferie. Det behøver der heller ikke være nogen problemer i, så længe du husker at overholde reglerne for rejse med dyr. Dit kæledyr skal på rejser mellem EU-lande og i lande med EU-vilkår som minimum have et EU-dyrepas, hvilket kræver ID-mærkning og rabiesvaccination.

EU-dyrepasset

Når du skal have dit kæledyr med på ferie, skal kæledyret være udstyret med et EU-dyrepas. EU-dyrepasset anvendes ved ikke-kommercielle rejser inden for EU, ved rejser til og fra lande med EU-vilkår samt ved genindførsel af dyr, der har opholdt sig i tredjelande. EU-dyrepasset udstedes af din praktiserende dyrlæge og indeholder oplysninger om ejeren og dyret. Dyrets ID-mærkning skal stå i passet, og der skal som minimum være oplysninger om rabiesvaccination samt evt. revaccinationer. Der er desuden plads til at indføre informationer om andre vaccinationer. Passet er gyldigt, så længe rabiesvaccinatinen vedligeholdes, ID-mærkningen er gyldig og eventuelt krav om rabiesblodprøve er gyldig.

ID-mærkning

For at kunne få et EU-dyrepas, skal din hund, kat eller fritte skal være ID-mærket. Fra 3. juli 2011 vil kun en mikrochip betragtes som gyldig ID-mærkning. Det vil sige, at siden 2011 har kæledyr uden ID-mærkning skullet have en microchip for at kunne få udstedt et EU-dyrepas. .

Dog vil hunde, katte og fritter, der har en letlæselig tatovering, som er foretaget før 3. juli 2011, stadig kunne få et EU-dyrepas. Samtidig vil dyr, der allerede har et gyldigt pas, fortsat kunne rejse – uanset ID-mærkning. Dog anbefaler Fødevarestyrelsen, at et dyr, der ikke har en letlæselig tatovering, får en mikrochip.

Vaccination mod rabies

EU-dyrepasset indeholder oplysninger om rabiesvaccination, og det er vigtigt, at kældyret bliver ID-mærket inden eller samtidig med rabiesvaccinationen. Er vaccinationen foretaget tidligere end ID-mærkningsdatoen, vil kæledyret som udgangspunkt blive opfattet som uvaccineret.

Ved rejser inden for EU samt til lande med EU-vilkår skal den første rabiesvaccination typisk være foretaget mindst 21 dage før afrejsen. Ved rejser til visse lande uden for EU, kan der være krav om en længere venteperiode end de 21 dage, f.eks. 30 dage, før dyret lovligt kan indføres til det pågældende land.

Tjek om ferielandet har særlige regler

Vær opmærksom på, at inden for EU har Irland, Malta, Finland og Storbritannien særlige regler for indførsel af dyr. Derudover skal du være opmærksom på, at du ved rejse til Sverige udover at medbringe et EU-dyrepas også skal huske at anmelde kæledyret hos Tullverket. Dette gælder også ved transitrejse til Bornholm.

Vær også opmærksom på særlige regler i Norge. Rejser du uden for EU bør du i det hele taget være ekstra opmærksom på særregler for indførsel af dyr, da det er de veterinære myndigheder i det pågældende land, der fastsætter, hvilke krav kæledyret skal leve op til. Du skal være særlig opmærksom, hvis landet har lempeligere krav end EU, for hvis ikke dit kæledyr kan leve op til EUs regler, når du rejser hjem igen, kan du få problemer med at få dit kæledyr med ind i Danmark igen.

Læs mere om reglerne for rejse med kæledyr hos Fødevarestyrelsen

Læs mere på fdm.dk:

Læs om at køre med kæledyr i bilen

Skriv en kommentar